Superheroes

Superhelden voor een school

De superhelden van Kurunegala, Sri Lanka komen voort uit een project van ontwerpster Alexa Lixfeld. Zij werd uitgenodigd om samen met de lokale bevolking van Kurunegala – een plek in het midden van Sri Lanka – naar mogelijkheden te zoeken om hun levensstandaard te verbeteren en werkgelegenheid te creëren. Al snel bleek dat er behoefte was aan een nieuwe en meer toegankelijke school, maar er geen middelen voor waren om die te bouwen. Lixfeld ging op zoek naar mogelijkheden om een verkoopbaar product te maken en zo geld te verdienen om de bouw van een schooltje te financieren. Ze leerde ter plekke dat er lokale productmogelijkheden waren op het gebied van het maken en verwerken van textiel. Om een duurzaam proces van lokale productie op gang te brengen, zocht ze uit hoe dorpsbewoners bij de productie betrokken konden worden.
 

Van droom tot ontwerp

Het begon allemaal bij de kinderen van de Royal International School in Kurunegala, Sri Lanka. Kinderen tussen de zes en acht jaar tekenden hun superheld. Uit 120 tekeningen werden zes heel verschillende helden gekozen om omgetoverd te worden tot poppen, gemaakt van lokale stoffen. Vrouwen uit de gemeenschap nemen de productie voor hun rekening en hebben zo de kans hun vaardigheden toe te passen. Zij kleuren de katoen handmatig met gecertificeerde kleurstoffen, weven de stoffen en naaien vervolgens de poppen in elkaar. Lixfeld zorgde ervoor dat de poppen er uit kwamen te zien als op de tekening (alleen bij Pasan werd zijn geweer weggelaten).
 

Sociaal, ecologisch en economisch duurzaam

Om het project op lange termijn te laten slagen, werd er een stichting opgezet: de Selyn Socio-Economic Development Foundation. Deze stichting heeft als doel om lokale vrouwen te helpen om een beter leven voor hun families en kinderen te creëren, ongeacht klasse, geloof of geslacht. De Selyn Foundation zorgt ervoor dat de opbrengsten worden geïnvesteerd in de Sri Lankese gemeenschap. Zo worden er steeds meer scholen en voorzieningen gebouwd, waaronder in naoorlogse gebieden. Werknemers worden gestimuleerd om zelfstandig te werken en zich te blijven ontwikkelen, zodat zij op hun eigen benen leren te staan. De Selyn Foundation is als enige organisatie in Sri Lanka gecertificeerd met het World Fair trade Organization logo en streeft naar gelijkheid in internationale handel.
 

De Superhelden (ca. 30 cm) zijn gemaakt van 100% handgewoven katoen en geverfd met veilige kleurstoffen. Ze zijn ecologisch duurzaam en lokaal handgemaakt volgens fairtrade standaarden (CE gecertificeerd). Iedere pop wordt aangeleverd in een eigen ‘slaapzak’, die past bij het ontwerp van de pop.
 

Deze video laat zien hoe de Selyn Foundation te werk gaat.

Selyn Success Stories from sola on Vimeo.

Als u dit product wilt aanschaffen, kunt u terecht bij een van onze verkooppunten of bestel het in onze webshop.

Ontwerper: Alexa Lixfeld

Alexa Lixfeld